Když se řekne Parkour …

parkourCo vás napadne, když se řekne PARKOUR? Přiznám se, že mne samotného to nenapadlo k něčemu konkrétnímu  přirovnat, než mne s tímto sportem seznámila moje dcera.

Řekl jsem si, že trochu nakouknu pod pokličku tomuto sportu, který vznikl před více než 20 lety ve Francii a který u některých našich spoluobčanů vyvolává smíšené pocity. Ne každý totiž má pochopení, když si parta mladíků skáče po betonových zítkách u Orlovské pošty nebo na schodišti „u Moravy“.
Parkour (někdy též Le Parkour či zkráceně PK) neboli l’art du déplacement znamená umění pohybu či přemístění. Základem je schopnost dostat se z bodu A do bodu B (a také umět se dostat zpět) bezpečně, plynule a efektivně za použití vlastního těla.

Pomáhá v překonávání libovolných překážek v okolním prostředí – od větví přes kameny a skály až po zábradlí a betonové zdi – a může být provozován jak ve městě, tak na venkově. Základem tohoto sportu je samozřejmě i fyzická zdatnost. Muž provozující parkour je traceur, žena pak traceuse (někdy je možno se setkat s počeštěným výrazem traceurka). Parkour postupem času dostal svou příležitost i ve filmech. Téměř v každém akčním filmu můžeme vidět „pavoučí muže“, kteří skáčou hbitě ze střechy na střechu, z vysokých betonových zdí a pod.

S nápadem posbírat kluky z orlovských ulic a dát je do tělocvičny přišel Pavel Wilczek v květnu 2013. „Stojím tak venku, pokuřuju, když v tom ke mě přijde asi devítiletá holčička od hřiště a žebrá cigaretu.V ten moment mne napadlo posbírat ty mladé děti z ulice a narvat je do tělocvičny.“ Vysvětluje svou iniciativu založit klub SK Sporting Orlová, 34letý Pavel. Sportovní klub se krom parkouru zabývá také futsalem a v letošním roce nově i fotbalem a tancem. Klub čítá přibližně 30 členů a najdete mezi jak mladé tak i starší děti.

V současné době se členové schází v tělocvičně, která jim poskytuje zázemí pro tréninky – obzvlášť v zimním období. Klub usiluje o Porubské sportoviště, které by jim poskytlo nejen kvalitnější zázemí pro současnou aktivitu, ale pomohlo i s rozšířením svých členů, jelikož je o tréninky v Orlové enormní zájem. Klub se v současné době věnuje celkem 4 sportovním disciplínám a to fotbalu, futsalu (malá kopaná), modernímu skupinovému tanci (Streetdance) a parkouru, resp. freerunu coby jeho odnoži.

Pokud vás činnost klubu zaujala, mrkněte se na jejich facebook stránku, nějaké volné kapacity se tam na tréninky ještě najdou a pokud váš to zaujalo ještě více, můžete se přihlásit na květnové letní soustředění, které se uskuteční v nádherném prostředí Horní Bečvy.

Ukázka parkouru

Parkour aneb styl života teenagerů se stává v našich městech čím dál populárnější, jak mezi mladými, tak i u dospělých. V České republice jsou v současné době 3 venkovní hřiště pro příznivce tohoto sportu. První vzniklo v Praze, pak následovalo Brno a poslední výstavbou se může pyšnit i Zlín. Výstavba takového hřiště vyjde přibližně na 2 miliony korun.

Videoukázka tréninků parkouru

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=vtgX4lrE1js[/embedyt]

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=XNsYGAC8wk0[/embedyt]

Portál eOrlová položil otázku koordinátorovi sportu a zdravého města, panu Ing. Michalu Kozákovi, zda má město do budoucna v plánu zrealizovat pro naši mládež také takové hřiště.Odpověď jsme následně dostali od paní Petry Wojaczkové z odboru rozvoje investic:

Dobrý den,
město Orlová v současné době neeviduje požadavek na zřízení hřiště tohoto typu. V případě zájmu je možno o výstavbě hřiště uvažovat, musíme však vědět, zda bude o hřiště pro parkour zájem a zda bude využíváno.

V loňském roce město Orlová realizovalo, za aktivní účasti jeho budoucích uživatelů, hřiště pro workout,  které bude otevřeno na jaře letošního roku. 

Co závěrem?
Budeme držet palce sportovnímu klubu SK Sporting Orlová, aby se mu i nadále dařilo ve své práci a aby se mu podařilo splnit si své plány. Kdo ví, třeba se Orlová jednoho dne dočká speciálního hřiště pro parkour a porubské sportoviště opět ožije mládeží.

 

DROZDÍK Petr
šéfredaktor

 

….

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..