Pozor na falešné zprávy přes WhatsApp

Hezké odpoledne,

internetem se šíří velmi často falešné zprávy, které mají za úkol vylákat z potencionálních obětí finanční prostředky. Většinou se jedná o pobídku k přihlášení k bankovnímu účtu s nutnosti změny hesla. banky každý rok informují své klienty, že v žádném případě na takové emaily nemají klienti reagovat – banka nikdy klienty tímto způsobem nevyzývá.

Podvodné zprávy se ale šíří i pomocí sociálních aplikací, pomocí zpráv na Facebooku, ale také pomocí komunikátoru WhatsApp.

Aktuálně víme o novém útoku na uživatele této chytré aplikace. Pomocí zprávy, Vám přijde nabídka na získání vstupenek do Aquaparku. I když se ve zprávě uvádí, že vás to nic stát nebude, po zadání čísla platební karty dojde ke stržení určité částky. Tímto způsobem může také dojít k získání údajů o Vaší platební či kreditní kartě, které později může útočník zneužít.

Doporučujeme tedy, tuto zprávu ignorovat a hned ji smazat! Dalším důležitým bezpečnostním opatřením je, aby jste na své kartě neměli neustále zapnuté Internetové transakce. Ty doporučujeme po každém provedeném nákupu raději vypnout. Zabere to cca dvě minuty Vašeho času, ale lépe tím chráníte Vaši platební kartu proti zneužití – ať už při takovémto útoku, který jsem popsal výše, tak i v případě ztráty či krádeže karty, kdy ji může pachatel použít v internetovém obchodě, kde se zrovna nepoužívá tzv. 3D Secure zabezpečení.

DROZDÍK Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..