Vážení čtenáři,
i letošní léto budeme pokračovat v sérii rozhovorů se zajímavými občany našeho města. Dnes to odstartují dva pánové, kteří podnikají na území našeho města v gastronomických službách. Jak jste již všichni odhadli, řeč bude o legendárním podniku OREL.
Než ale přejdeme k samotným rozhovorům s oběma podnikateli, povíme si něco málo o historii komplexu Orel …
Trochu historie …
Z komplexu měla být tehdy největší opravna rádií a televizorů v Moravskoslezském kraji a horní patro nemělo být veřejnosti přístupné. Schody do nynější hospody Orel se tedy dodělávaly až poté. Nepočítalo se ani s kuchyní a jídelnou.
V podchodu bylo tenkrát průmyslové zboží, místo Komerční banky prodejna potravin a tabáku a tam, kde je nyní masna se kdysi prodávaly lahůdky.
Současný ředitel Ing. Ivo Ratvelksky mi v rozhovoru mimo jiné také prozradil pár zajímavostí. „Spotřební družstvo Jednota se tehdy potýkalo s problémem nevyužitých komerčních prostor. Důvodem tohoto problému byl nedostatek parkovacích míst poblíž komplexu Orel a ani tehdy nešly nikde poblíž vybudovat. Jednota měla zájem o pozemek na kterém nyní stojí supermarket BILLA, ale nebylo jí to umožněno. Údajně proto, že v podzemí jsou velké rozvody tepla, které zásobují celé sídliště a na těch se nesmí stavět. Jsou ale povídačky, že pak přijeli do Orlové zástupci Billy a ti uspořádali „poznávací zájezd“ do Německa, aby Orlové ukázali, že se na tom pozemku skutečně stavět dá.“ vysvětluje Ratvelsky.
Kuchyň pak skončila na přelomu let 1997 / 1998 a to otevřením BILLY. Otevřením supermarketu KAUFLAND se pak musely stáhnout i potraviny.
Od hospody zpět ke kuchyni ….
Jak jistě všichni víte, poslední roky se v „Orlu“ vystřídalo hned několik hospodských. A i když to vypadalo nadějně, bohužel – nevydrželi.
Posledním nájemcem je orlovský podnikatel Jiří HOKYNÁŘ, který upravil vzhled baru a přinesl místním štamgastům i Sportovní kino. Když jsem s ním poprvé hovořil, věděl jsem, že jen u běžné hospody nezůstane, že je to člověk, který má v hlavě spoustu nápadů.
Před rozhodnutím převzít tento podnik jsem věděl, že bez kuchyně – tvář starého orla nikdy lidem nevrátím …
V průběhu května letošního roku si plácl s dalším orlovským podnikatelem a to s Lukášem RADKOVIČEM, který v Orlové otevřel pobočku CHACHAROVY PIZZY. Ta donedávna působila v podniku Route 66 v Orlové – Lutyni a zaměřovala se na klasický rozvoz pizzy, číny, burgerů, špeclí a dalších fastfoodových specialit.
Jak myšlenka znovu otevřít v Orlu téměř po 19 letech kuchyň vznikla ? Na to i další otázky, jsem se ptal Jirky Hokynáře i Lukáše RADKOVIČE.
„Restauraci Orel si pamatuji jako malý kluk, má dlouholetou tradici a jmého Orel zná opravu každý orlovák. Kuchyň bohužel několik let nefunguje a to je podle mého názoru velká škoda. Když jsem se rozhodoval, zda podnik převzít či ne, věděl jsem, že bez kuchyně starou dobrou tvář Orla lidem z Orlové nikdy nevrátím.“
Proč sis vybral právě Chachara ?
„Chachar je velmi silná a celorepublikově známá značka a jejich jídlo mi osobně velmi chutná. To byly dva nejsilnější argumenty, které mne vedly k tomu, že jsem oslovil s myšlenkou znovu zprovoznit kuchyň Lukáše RADKOVIČE, který provozuje Chachara v Orlové. Plácli jsme si nejen na jeho přestěhování do Orla ale také na to, že opět v Orlu obnovíme obědové menu, které odstartují na 99% v pondělí 4. července. Meníčka se budou vydávat od 10:30 – 14 hodin.„
Lukáši, pokud se nepletu, tak Chachara v Orlové provozuješ rok, je to tak ?
„Skoro ses trefil 🙂 V Září to bude rok.“
Jak dlouho v gastronomii podnikáš a proč zrovna Chachar? Čím Tě zaujal ?
„Je to můj první podnikatelský záměr, ale v gastronomii se pohybuji již 15 let. Chachar pro mne byl jasná volba, s majiteli tak nějak spolupracuji již 5 let.“
Kolik času podnikání věnuješ ?
„Člověk musí obětovat začátkům všechen svůj čas, ale mám za sebou skvělý kolektiv lidí, takže to jde snáz 🙂 Je to vlastně hlavně o tom kolektivu a dodržování určitých pravidel.“
Rozvoz pizzy dělá v Orlové několik podniků, dokonce jsem tedy viděl i auto z Ostravy, určitě je to těžké prosadit zrovna vaše produkty. V čem si myslíš, že máte výhodu oproti konkurenci?
„Tak rozhodně to při tak velké konkurenci lehké není, ale to nás stále motivuje vymýšlet nové nápady, jak být o krok před konkurencí. V tom je síla celého Chachara, přeci jenom máme po republice již 38 provozoven a každý z nás přináší nové nápady a postřehy.“
Co mají Orlováci z Chachara nejraději ?
„Samozřejmě je to stále pizza, ale Chachar už není jen o ní. Máme totiž i další projekty jako ČÍNA JEDE a PIZZA RECORDS.“
Od července již působíte v nových prostorách, a sice v restauraci Orel v Orlové – Lutyni. Jak je to náročné ten přesun? V jakém stavu místní kuchyň v Orlu byla ?
„Přesně tak. V Orlu již asi týden fungujeme a jelikož jsme nechtěli zklamat naše věrné zákazníky, tak jsme ani nepřerušili provoz a přesun proběhl přes noc. Bylo to rozhodně náročné pro všechny z našeho kolektivu, protože kdo měl ruce, nohy a sílu, tak se zapojil. Tímto bych jim všem chtěl poděkovat! Kuchyň v Orlu byla ve stavu, kdy se roky nevařilo a vlastně to byly jen prázdné prostory, kde musela proběhnout úplné rekonstrukce.“
Čekají orlováky kromě změny baru a zprovoznění kuchyně ještě nějaké změny?
Jirka: „Ano, jsme teprve na začátku, V průběhu prázdnin čeká Orel konečně rekonstrukce WC. Vybudují se nové boxy a v neposlední řadě se opět trochu změní design. Prozradím, že návštěvníci se budou moci vcítit do současnosti i minulosti našeho města – Orel se totiž změní do dobového prostředí, které bude plných vzpomínek. Chceme z Orla podnik, který bude zajímavý jak pro starší tak i pro mladé hosty Vybudujeme také šipkařský koutek, jelikož od Září u nás bude hrát druhá liga tohoto krásného sportu.“
Lukáš.: „Na tu změnu se já osobně moc těším, protože mám docela dlouho dobu odpracovanou za barem. Myšlenka vzešla ze společné spolupráce nás Chacharů a Jirky Hokynáře, s kterým jsme našli společnou cestu, a i proto rozvážíme z Orla.“
Pánové, díky za rozhovor, je něco, co byste ještě chtěli vzkázat hostům? Orlovákům ?
Jirka: „Nápodobně 🙂 Rád bych jen dodal, že můj cíl je jediný, mít spoustu spokojených hostů s úsměvem na tváři. Určitě se přijďte přesvědčit o našem přístupu a vychutnat si nejen dobré pivo, ale také – jak říkají místní – dobrou chalku od chachara 🙂 Nezapomeňte sledovat náš Facebook, chystáme spoustu nových kulturních akcí.“
Lukáš.: „Myslím, že to bude fajn, to spojení skvělého pivka, zábavy, usměvavé obsluhy a pizzy přímo z pece. Tak se těšíme na Vaši přízeň. Zduř orlovští Chachaři :-)“
Závěrem
Milí čtenáři, pevně věřím, že se vám rozhovor líbil a že si změny, které kluci popsali určitě nenecháte ujít 🙂 Jirka s Lukášem odstartovali letošní prázdninovou sérii rozhovorů se zajímavými lidmi našeho města. Rozhodně budeme pokračovat dál, těšit se například můžete na rozhovor s další orlovskou podnikatelkou a sice s paní Gabrielou KUNCOVOU, která provozuje místní diskotéku Music Club Kavárna a nově bývalý Hotel Sport v Orlové – Lutyni – nyní Hotel SIEM.
DROZDÍK Petr