Věděl jsem, že orlovákům starého Orla bez kuchyně nevrátím, říká Jiří Hokynář, který si plácl s orlovským Chacharem.
3.7.2016Vážení čtenáři,
i letošní léto budeme pokračovat v sérii rozhovorů se zajímavými občany našeho města. Dnes to odstartují dva pánové, kteří podnikají na území našeho města v gastronomických službách. Jak jste již všichni odhadli, řeč bude o legendárním podniku OREL.
Než ale přejdeme k samotným rozhovorům s oběma podnikateli, povíme si něco málo o historii komplexu Orel …
Trochu historie …
Restaurace Orel má v Orlové dlouholetou tradici. Jeho historie sahá do roku 1991, kdy tehdejší spotřební družstvo Jednota odkoupila nově postavený komplex, který všichni známe jako Orel. Jen pro zajímavost, kdysi se nekonala žádná výběrová řízení a Jednota koupila komplex Orel za víc jak 38 milionů Kčs, což představovalo na tehdejší dobu obrovskou sumu peněz.
Z komplexu měla být tehdy největší opravna rádií a televizorů v Moravskoslezském kraji a horní patro nemělo být veřejnosti přístupné. Schody do nynější hospody Orel se tedy dodělávaly až poté. Nepočítalo se ani s kuchyní a jídelnou.
V podchodu bylo tenkrát průmyslové zboží, místo Komerční banky prodejna potravin a tabáku a tam, kde je nyní masna se kdysi prodávaly lahůdky.
Současný ředitel Ing. Ivo Ratvelksky mi v rozhovoru mimo jiné také prozradil pár zajímavostí. „Spotřební družstvo Jednota se tehdy potýkalo s problémem nevyužitých komerčních prostor. Důvodem tohoto problému byl nedostatek parkovacích míst poblíž komplexu Orel a ani tehdy nešly nikde poblíž vybudovat. Jednota měla zájem o pozemek na kterém nyní stojí supermarket BILLA, ale nebylo jí to umožněno. Údajně proto, že v podzemí jsou velké rozvody tepla, které zásobují celé sídliště a na těch se nesmí stavět. Jsou ale povídačky, že pak přijeli do Orlové zástupci Billy a ti uspořádali „poznávací zájezd“ do Německa, aby Orlové ukázali, že se na tom pozemku skutečně stavět dá.“ vysvětluje Ratvelsky.
Kuchyň pak skončila na přelomu let 1997 / 1998 a to otevřením BILLY. Otevřením supermarketu KAUFLAND se pak musely stáhnout i potraviny.
Od hospody zpět ke kuchyni ….
Jak jistě všichni víte, poslední roky se v „Orlu“ vystřídalo hned několik hospodských. A i když to vypadalo nadějně, bohužel – nevydrželi.
Posledním nájemcem je orlovský podnikatel Jiří HOKYNÁŘ, který upravil vzhled baru a přinesl místním štamgastům i Sportovní kino. Když jsem s ním poprvé hovořil, věděl jsem, že jen u běžné hospody nezůstane, že je to člověk, který má v hlavě spoustu nápadů.
Před rozhodnutím převzít tento podnik jsem věděl, že bez kuchyně – tvář starého orla nikdy lidem nevrátím …
V průběhu května letošního roku si plácl s dalším orlovským podnikatelem a to s Lukášem RADKOVIČEM, který v Orlové otevřel pobočku CHACHAROVY PIZZY. Ta donedávna působila v podniku Route 66 v Orlové – Lutyni a zaměřovala se na klasický rozvoz pizzy, číny, burgerů, špeclí a dalších fastfoodových specialit.
Jak myšlenka znovu otevřít v Orlu téměř po 19 letech kuchyň vznikla ? Na to i další otázky, jsem se ptal Jirky Hokynáře i Lukáše RADKOVIČE.
Jirko, co Tě přivedlo k tomu, že si se rozhodl v Orlu oživit kuchyň ?
„Restauraci Orel si pamatuji jako malý kluk, má dlouholetou tradici a jmého Orel zná opravu každý orlovák. Kuchyň bohužel několik let nefunguje a to je podle mého názoru velká škoda. Když jsem se rozhodoval, zda podnik převzít či ne, věděl jsem, že bez kuchyně starou dobrou tvář Orla lidem z Orlové nikdy nevrátím.“
Proč sis vybral právě Chachara ?
„Chachar je velmi silná a celorepublikově známá značka a jejich jídlo mi osobně velmi chutná. To byly dva nejsilnější argumenty, které mne vedly k tomu, že jsem oslovil s myšlenkou znovu zprovoznit kuchyň Lukáše RADKOVIČE, který provozuje Chachara v Orlové. Plácli jsme si nejen na jeho přestěhování do Orla ale také na to, že opět v Orlu obnovíme obědové menu, které odstartují na 99% v pondělí 4. července. Meníčka se budou vydávat od 10:30 – 14 hodin.„
Lukáši, pokud se nepletu, tak Chachara v Orlové provozuješ rok, je to tak ?
„Skoro ses trefil 🙂 V Září to bude rok.“
Jak dlouho v gastronomii podnikáš a proč zrovna Chachar? Čím Tě zaujal ?
„Je to můj první podnikatelský záměr, ale v gastronomii se pohybuji již 15 let. Chachar pro mne byl jasná volba, s majiteli tak nějak spolupracuji již 5 let.“
Kolik času podnikání věnuješ ?
„Člověk musí obětovat začátkům všechen svůj čas, ale mám za sebou skvělý kolektiv lidí, takže to jde snáz 🙂 Je to vlastně hlavně o tom kolektivu a dodržování určitých pravidel.“
Rozvoz pizzy dělá v Orlové několik podniků, dokonce jsem tedy viděl i auto z Ostravy, určitě je to těžké prosadit zrovna vaše produkty. V čem si myslíš, že máte výhodu oproti konkurenci?
„Tak rozhodně to při tak velké konkurenci lehké není, ale to nás stále motivuje vymýšlet nové nápady, jak být o krok před konkurencí. V tom je síla celého Chachara, přeci jenom máme po republice již 38 provozoven a každý z nás přináší nové nápady a postřehy.“
Co mají Orlováci z Chachara nejraději ?
„Samozřejmě je to stále pizza, ale Chachar už není jen o ní. Máme totiž i další projekty jako ČÍNA JEDE a PIZZA RECORDS.“
Od července již působíte v nových prostorách, a sice v restauraci Orel v Orlové – Lutyni. Jak je to náročné ten přesun? V jakém stavu místní kuchyň v Orlu byla ?
„Přesně tak. V Orlu již asi týden fungujeme a jelikož jsme nechtěli zklamat naše věrné zákazníky, tak jsme ani nepřerušili provoz a přesun proběhl přes noc. Bylo to rozhodně náročné pro všechny z našeho kolektivu, protože kdo měl ruce, nohy a sílu, tak se zapojil. Tímto bych jim všem chtěl poděkovat! Kuchyň v Orlu byla ve stavu, kdy se roky nevařilo a vlastně to byly jen prázdné prostory, kde musela proběhnout úplné rekonstrukce.“
Čekají orlováky kromě změny baru a zprovoznění kuchyně ještě nějaké změny?
Jirka: „Ano, jsme teprve na začátku, V průběhu prázdnin čeká Orel konečně rekonstrukce WC. Vybudují se nové boxy a v neposlední řadě se opět trochu změní design. Prozradím, že návštěvníci se budou moci vcítit do současnosti i minulosti našeho města – Orel se totiž změní do dobového prostředí, které bude plných vzpomínek. Chceme z Orla podnik, který bude zajímavý jak pro starší tak i pro mladé hosty Vybudujeme také šipkařský koutek, jelikož od Září u nás bude hrát druhá liga tohoto krásného sportu.“
Lukáš.: „Na tu změnu se já osobně moc těším, protože mám docela dlouho dobu odpracovanou za barem. Myšlenka vzešla ze společné spolupráce nás Chacharů a Jirky Hokynáře, s kterým jsme našli společnou cestu, a i proto rozvážíme z Orla.“
Pánové, díky za rozhovor, je něco, co byste ještě chtěli vzkázat hostům? Orlovákům ?
Jirka: „Nápodobně 🙂 Rád bych jen dodal, že můj cíl je jediný, mít spoustu spokojených hostů s úsměvem na tváři. Určitě se přijďte přesvědčit o našem přístupu a vychutnat si nejen dobré pivo, ale také – jak říkají místní – dobrou chalku od chachara 🙂 Nezapomeňte sledovat náš Facebook, chystáme spoustu nových kulturních akcí.“
Lukáš.: „Myslím, že to bude fajn, to spojení skvělého pivka, zábavy, usměvavé obsluhy a pizzy přímo z pece. Tak se těšíme na Vaši přízeň. Zduř orlovští Chachaři :-)“
Závěrem
Milí čtenáři, pevně věřím, že se vám rozhovor líbil a že si změny, které kluci popsali určitě nenecháte ujít 🙂 Jirka s Lukášem odstartovali letošní prázdninovou sérii rozhovorů se zajímavými lidmi našeho města. Rozhodně budeme pokračovat dál, těšit se například můžete na rozhovor s další orlovskou podnikatelkou a sice s paní Gabrielou KUNCOVOU, která provozuje místní diskotéku Music Club Kavárna a nově bývalý Hotel Sport v Orlové – Lutyni – nyní Hotel SIEM.
DROZDÍK Petr
Hrůza orel obsluha žádná hnus nepříjemný personal