Orlovští rybáři mohou opět používat Balatony.

Příjemné odpoledne,

jistě si mnozí vzpomínáte, jak jsme informovali o nejisté situaci orlovských rybářů, kteří bojovali o svou existenci. Šlo o dva rybníky – Balaton 1 a Balaton 2, které koupila ostravská investiční společnost FINANCIAL FOUND, a.s.. Nákupem ale vše kolem rybníků náhle utichlo. Orlovští rybáři dostali výpověď z nájmu a nevěděli, co bude dál, zda budou moci rybníky pro svou činnost i nadále využívat a za jakých podmínek.

Až na základě našeho článku se o situaci začala zajímat i ostatní média, zejména pak kolegové z TV Polar, která ve své reportáži upozornila na vážnost situace.

 

Možnou pomoc při vyjednávání přislíbil i orlovský starosta Ing. Tomáš Kuča (ČSSD).

Snaha kontaktovat firmu vlastnící oba rybníky byla však dlouhou dobu beznadějná a rybáři tak museli žít v nejistotě. Ztráta těchto rybníků by pro ně byla likvidační a ohrozila by tak další existenci místní organizace, která má v Orlové tradici již přes 40. let.

‎Situaci jsme i nadále sledovali a vyčkávali, zda se místnímu svazu orlovských rybářů a Městu Orlová, podaří ve spolupráci s Městem Orlová prolomit komunikační bariéru se společností Financial Founds, a.s. Vedení rybářského svazu Orlová se také několikrát sešlo se starostou Města Orlová. Po několika jednáních jednatel orlovské organizace Jiří Hokynář převzal iniciativu a v průběhu letních měsíců roku 2016 začal opakovaně vyzývat nové majitele rybníků ke společnému jednání.  „Neviděl jsem do té doby žádný posun, k žádné schůzce, která by dala rybářům v Orlové alespoň naději, že ve své činnosti budou moci i nadále pokračovat, a to mne velmi mrzelo.“ uvádí jednatel ČRS MO Orlová, Jiří Hokynář pro portál eOrlová.

Tím se místnímu spolku orlovských rybářů komplikovalo další plánování akci pro orlovskou veřejnost, jelikož se i přes přislíbenou pomoc Města Orlová, stále nacházeli v nejistotě.
Jednání nebylo vůbec jednoduché, trvalo téměř dva roky, než se nám podařilo navázat ten správný kontakt s novými majiteli pozemku. Jsem velice rád, že se nám podařilo najít společnou řeč a rád bych poděkoval vedení společnosti Financial Founds za vstřícný přístup a pochopení. Jsme rádi, že bratři Šuškovi, chápou potřebu rozvíjet rybářskou činnost v Orlové.“ komentuje jednatel spolků Jiří Hokynář.
Velký dík samozřejmě patří i celému výboru a členům, kteří se zapojili do této problematiky, a snažili se vyjednat vhodné podmínky, které by zaručily další fungování spolku, který má v Orlové tradici přes 40 let. Můžeme se tak dále rozvíjet, především pro následující generace. Plánovat rybářské závody pro dospělé i děti.“ doplnil Jiří Hokynář.
Koncem roku 2016 došlo k uzavření smlouvy mezi majiteli pozemku a rybářským svazem.  Došlo také k dohodě, která znamenala přijatelný kompromis pro obě strany.nyní je již vše podepsané a rybáři tak mohou nadále využívat oba Balatony ke své činnosti. Nově jsou rybníky  Balaton 1 a Balaton 2 určeny nejen pro orlovský spolek, ale i pro ostatní rybáře Českého rybářského svazu pro sportovní rybolov. To znamená, že se tam mohou pořádat různé rybářské závody pro děti i dospělé.
„Chceme také poděkovat Městu Orlová, jeho zastupitelům, za to, že se o naši problematiku zajímali. Jsme moc rádi, že jsme mohli osobně pohovořit i s panem starostou, který si vyslechl co místní rybáře trápí. Budeme samozřejmě rádi, když spolupráce mezi ČRS MO Orlová a Městem Orlová bude pokračovat i nadále. Jsme rádi, že naše činnost může pokračovat a pokud půjde vše podle plánu, budeme veřejnost informovat o dalším ročníku rybářských závodů jak pro děti tak i dospělé, které by mohly být v dubnu nebo v květnu. Budeme o tom informovat na našich nových stránkách a facebooku.“ dokončil Josef Nulíček, předseda místní organizace Českého rybářského svazu.
28. ledna začali rybáři s prvními brigádami, provedl průřez břehu a očistu pozemku. V těchto pracích budou rybáři i nadále pokračovat i v teplejších dnech, aby stihli připravit oba rybníky pro své členy a orlovské občany. „Bude-li třeba, pomůžeme místním rybářům i letos při příležitosti 4. ročníku akce „Ukliďme Svět – Ukliďme Česko.“, která nese v Orlové jedinečný název „Ukliďme Orlovou!“. Již nyní se mohou občané registrovat pomocí návodu na našem facebooku. doplnil Petr Drozdík, organizátor úklidové akce v Orlové. Odkaz na událost a návod k registraci je zde.
Problematika orlovských Balatonů však nebyla jediná, která orlovské rybáře trápila. Do připravované Revitalizace údolí Zimovůdky měl být zahrnut i zapomenutý Porubský rybník. V jakém stavu jsou jednání ze strany Města se zatím redakci nepodařilo zjistit. Budeme tedy doufat, že uvedený rybník v Orlové – Porubě nebudou provázet podobné komplikace jaké museli rybáři řešit u obou Balatonů. 

Fotogalerie

 

Místní rybáři z Orlové zahájili první fázi úprav orlovských rybníků Balaton 1 a Balaton 2
DROZDÍK Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..